Analog signaldelning – Hur man skapar 2 utgångar från 1 ingångssignal

Möjligheten att dela en analog signal är en mycket efterfrågad funktion. Signaldelning är en vanligt förekommande teknik, oavsett om man lägger till en lokal indikator eller använder tilläggssignalen som en ingång till en separat process eller system.

Det finns olika sätt av dela en processignal, t.ex.

• med hjälp av en dedikerad signaldelningsenhet såsom en PR electronics 3109,
  • genom att seriekoppla en strömsignal över ingångarna i en enhet med dubbla kanaler
  • eller genom att extrahera en tilläggsutgång som en HART-variabel i relevanta enheter.

Enskilt beaktande av varje metod:

Använd en dedikerad "signaldelare"

Det finns många fördelar med att använda en enhet utformad för signaldelning.

Till exempel erbjuder PR 3109 följande funktioner och fördelar:

• Ingångskapacitet för ström, spänning eller 2-tråds transmitter för olika givartyper
  • Signalomvandling samt direkt delning t.ex. strömingång, spännings- eller strömutgång
  • Galvanisk isolering för förbättrad signalintegritet.

Klicka för mer information om PR 3109 Isolerad omvandlare / splitter.

“Slinga” ingångar på en enhet med 2 kanaler

En annan metod för att skapa 2 utgångar från en enkel 4…20 mA-signal, är att slinga signalen i serie över båda ingångskanalerna på en 2-kanalig enhet såsom en PR 9106 HART transparent repeater.

Looping inputs on a 2-channel device

Detta kan också uppnås genom att man ansluter 2 separata enkanalsenheter i en liknande konfiguration.

Klicka för mer information om PR 9106 HART transparent repeater.

Även om det är en effektiv metod för att dela en processignal, måste man se till att impedansen på de olika ingångarna som 4…20 mA-signalen dirigeras mellan, ligger inom lastspecifikationerna.

Extrahera HART-variabel

HART-transmittrar (Highway Addressable Remote Transducer) tillhandahåller inte bara en standardmässig analog utgång som en standardtransmitter, utan möjliggör även 3 ytterligare digitala variabler förutom den primära variabeln (PV). Dessa variabler är sekundärvariabel (SV), tredje variabel (TV) och fjärde variabel (QV).

De digitala variablerna är överlagrade i den analoga signalen genom FSK-kodningsmetoden (frequency shift keying) för frekvensmodulering. En kompatibel HART-enhet kan då extrahera dessa extravariabler för processtyrnings- och underhållssyften.

Extracting HART variable

SMART HART-transmittrar såsom temperaturtransmittern PR 5437 kan använda extra HART-variabler för kommunikation med NE107-kompatibla larm, sekundära givarvärden, differentialer med mera.

Förutom enkel "signaldelning" erbjuder HART-transmittrar flera andra fördelar för användarna.

Klicka för mer information om PR 5437 2-tråds HART 7 temperaturtransmitter.

Se även det fullständiga sortimentet av PR temperaturtransmittrar